Înainte de a porni la drum si a cere oferte pentru mobilierul de bucătărie ar fi bine sa ne facem un plan prin care sa selectam din multitudinea de furnizori/producători de bucătarii. Devine obositor si poate si frustrant uneori sa contactam toate magazinele pe care le găsim pe internet sau fizic in plimbările noastre. In acest sens este mai bine sa facem o lista scurta de magazine de mobilier bucătărie, o lista cu cele care ne-au plăcut in timp (dar nu aveam nevoie atunci) sau care ne-au fost recomandate. Internet-ul fiind accesibil pentru majoritatea, primul pas este sa verificam daca din lista scurta magazinele care vând in continuare bucătarii si ce produse au in gama curenta. In plus, daca exista, putem verifica părerile celorlalți afișate pe site-uri sau putem vizita magazinul fizic pentru a vedea produsele in realitate.
Pentru a verifica daca ne încadram in bugetul propus pentru achiziția mobilierului sau a întregii garnituri de bucătărie (inclusiv blaturile si aparatele electrocasnice) este necesar sa comparam bugetul nostru cu valoarea medie si minima a bucătăriilor vândute de fiecare magazin. In principiu toate magazinele pot oferi un preț pentru o garnitura “standard” (2,50-3,50m lungime front de lucru) si, de asemenea, un preț mediu al produselor vândute pe o perioada mai lunga de timp. Bugetul pentru o bucătărie completa ar fi indicat sa se situeze la o valoare de 7-12% din valoarea locuinței pentru care se dorește achiziționarea. Spre exemplu, pentru un apartament de 120 000 euro indicat ar fi sa alocam un buget de aproximativ 10000-12000euro, evident aceasta suma este orientativa, oricare dintre noi in funcție de nevoile subiective ale familiei si context poate creste sau scădea la un alt nivel, însa nu este recomandat un buget nelimitat sau foarte mic in raport cu standardul locuinței.
In momentul in care avem un buget aproximativ la care ne-am gândit de preferat este ca cererile de oferta sa fie transmise către magazinele care au valoarea minima (bucătărie standard) sau cea medie in jurul sumei bugetate; daca spațiul este mic atunci comparam cu prețul pentru bucătărie standard iar daca avem un spațiu mai mare sau aranjament de mobilier atipic, comparam cu valoarea medie. In mod normal toate bucătăriile sunt modulare, se realizează pe baza de comanda si funcție de spațiul disponibil, iar valoarea medie a bucătăriilor vândute de un magazin este o imagine destul de buna a nivelului de preturi a magazinului respectiv.
Exemplu: La o valoare a apartamentului/casei/locuinței de 200 000euro recomandat este sa ne orientam spre un magazin care vinde garnituri de bucătarii in jurul a 10-15000euro, evident cu materialele, design-ul si serviciile aferente. Mobilierul, blatul si aparatele vor fi alese la același nivel de calitate, astfel încât sa nu avem diferențe mari intre ele. In acest caz mobila poate fi fără probleme, cu conținut redus de formaldehida, design elaborat, feronerie si accesorii de calitate, blat din materiale superioare (cuart, lapitec, dekton, granit, etc.) si aparatura electrocasnica de la un brand recunoscut (calitate, caracteristici, garanție, gama mare produse)