Dimensiunile corecte care garantează o mișcare perfectă în orice moment.
Pentru a evita o bucătărie unde pur și simplu nu există suficient spațiu, trebuie să acordați multă atenție în faza de planificare a designului. Dimensiunile spațiului, numărul de aparate electrocasnice și dulapuri, înălțimea blatului de lucru și chiar numărul de persoane care folosesc bucătăria sunt toate aspecte importante de luat în considerare înainte de a proiecta și de a amenaja acest spațiu.
Triunghiul de bază
Bucătăria este o chestiune de cifre. Cea mai des folosită compoziție de bucătărie se bazează pe triunghiul de lucru, conform căruia cele trei zone de preparare a alimentelor (gătit, spălat și depozitare) sunt situate la fiecare vârf al acestei figuri geometrice imaginare.
În general, fiecare latură trebuie să măsoare între 120 și 300 cm, iar orice element suplimentar trebuie introdus la aceeași distanță; nici un element nu ar trebui să obstrucționeze triunghiul.
Respectarea acestor principii face posibilă creșterea funcționalității camerei, în special pentru cei care lucrează în ea în fiecare zi: o distanță prea mare ar putea provoca dispersie de energie, deoarece obligă utilizatorul să se deplaseze constant de la un capăt la altul al bucătăriei. . Dacă cele trei vârfuri ale triunghiului sunt prea apropiate, pe de altă parte, acest lucru poate fi impractic și nesigur pentru utilizator.
Sfaturi pentru zonele de pregătire
Dacă bucătăria are o singură chiuvetă, aceasta trebuie plasată între frigider și plită. Blatul trebuie introdus lângă chiuvetă și trebuie să aibă cel puțin 60 cm adâncime și 90 cm lățime. Plita trebuie să aibă în vedere un spațiu liber de cel puțin 30 cm pe fiecare parte. În general, este util să păstrați un spațiu neocupat de cel puțin 75 cm adâncime și 120 cm lățime în fața chiuvetei, mașinii de spălat vase, plitei și frigiderului. În mod similar, chiuveta și plita trebuie amplasate la cel puțin 40 cm distanță de orice colț, pentru a evita lovirea de coate și tigăi.
În ceea ce privește înălțimea blatului de lucru, este important să se ia în considerare înălțimea persoanelor care vor folosi bucătăria. O înălțime prea mare sau prea mică a blatului de lucru poate duce la o poziție incorectă a corpului în timpul gătitului, ducând la oboseală și disconfort.
Numărul de persoane care folosesc bucătăria trebuie, de asemenea, luat în considerare. Într-o bucătărie pentru o singură persoană, spațiul și necesitățile vor fi diferite față de o bucătărie pentru o familie numeroasă. De asemenea, trebuie să se ia în considerare modul în care membrii familiei vor folosi bucătăria – dacă vor pregăti mâncare împreună sau dacă vor dori să aibă fiecare propriul lor spațiu de lucru.
Depozitare
Pentru o mișcare îmbunătățită, unitățile de perete trebuie poziționate la aproximativ 120/140 cm deasupra solului. Adâncimea lor ar trebui să fie întotdeauna mai mică decât cea a unităților de bază, pentru a evita lovirea în ele cu capul. Adâncimea medie este de aproximativ 35 cm, luând în considerare o adâncime standard a unității de bază de aproximativ 60 cm.